Where heroes meet – Monika Mikucka

#WHEREHEROESMEET - MONIKA MIKUCKA

Med #Whereheroesmeet -inslagen vill vi lyfta några av alla de vardagshjältar från olika communities som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet. Här kan du läsa mer om Monika Mikucka, som skapat den officiella postern till Comic Con Göteborg 2020. 

  • Hur tänkte du kring postern?

Jag hade flertal idéer över vad jag ville göra till postern. En av de var att lägga till symboliska items som skulle representera en hjälte från Marvel, spelvärlden eller annat tillsammans med en stor fan. Jag kände under processens gång att detta idé inte riktigt funkade och började om på nytt.

Till min nya idé var det viktigt för mig att visa hur folk med samma stora intresse för serier kan träffas under samma tak, oavsett vem du är. Då skapade jag två individer som delar samma passion för serier, men har olika hjältar som de ser upp till. I deras värld finns det ingen annan fantastisk känsla än att dela med sin stora passion för varandra.

En liten rolig trivia kring postern: jag kunde inte låta bli att rita två styckna husdjur som superhjältar! Katten är baserad på min väns birma vid namnet Kimchi och hunden är i princip min mammas hund som heter Corra, en Welsh Corgi Pembroke. 

  • Hur började du skapa?

Jag började skapa när jag var väldigt ung, men började ta det seriöst när jag var i 20-åldern. Redan som barn fastnade jag väldigt mycket på spelandet, och ritade väldigt mycket fanart på Super Mario, Legend of Zelda och mycket mer. Det har i princip fastnat hos mig sen dess! Jag har även läst mycket manga och tittat på cartoons och anime, de har också varit mitt stora bränsle till mitt tecknande.

Jag har min morfar att tacka för när det kommer till konst. Han har fått mig att bli intresserad av det eftersom han själv hade varit en konstnär. Under min barndom hade min morfar ofta tagit mina skisser och bilder för att göra ett album av dem. Han gjorde ett nytt album nästan varje år, för att sedan visa hur mycket jag hade förbättrats. Hans stöd betydde mycket för mig.

  • Hur skulle du förklara din estetik?

Jag skulle säga manga-inspirerat med en nypa semi-realism! Jag tecknar i olika stilar så det är svårt för mig att säga vad min exakta estetik är. En mix av många! Dessutom har jag tendens att anpassa min tecknade stil beroende på vilket fandom/serie jag är inne på i dagsläget. Numera är Overwatch en stor inspiration för mig!

  • Vem/vad har varit dina huvudsakliga inspirationskällor?

Jag spelar mycket tv-spel/Dataspel och majoriteten av mina inspirationskällor kommer just från där. En av mina favorit illustratörer är Ayami Kojima, som har skapat vackra illustrationer till spelserien Castlevania. Yusuke Kozakis stil är mycket tilltalande för mig med, han hade bland annat designat karaktärerna för spelet Fire Emblem: Awakening. En sista tecknare värd att nämna är Takehiko Inoue, som är en mangatecknare och har skapat Vagabond. Det är väldigt många jag gillar, men dessa är värda att nämna!

  • Tips till andra independent artister, för att driva sitt skapande vidare?

Tro på det du gör, och se till att du är omringad av människor som stöttar dig och tror på ditt skapande. Låt ingen stoppa dig!

P.S. Om du kan, klappa ett djur med. Det är bra för hälsan. 😀

poster monika
monika
bild monika

Sign up for our Newsletter