Where heroes meet – Henrik Ekman

hero henrik ludosport

#WHEREHEROESMEET - Henrik Ekman

Med #Whereheroesmeet -inslagen vill vi lyfta några av alla de vardagshjältar från olika communities som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet. Vår tredje hjälte är Henrik Ekman från LudoSport. Fler bilder finns efter intervjun nedan. Vill ni kolla in LudoSports Instagram kan ni göra det här

  • Kan du berätta lite om ljussvärdsfäktning och Ludosport?

LudoSport – Sporting Light Saber Combat är en tävlingssport med ljussvärd som på många sätt kan liknas vid Kendo, Fäktning eller andra svärdssporter. Det som står ut med LudoSport är dock det unika vapnet, ljussvärdet. Att ha ett vapen som lyser och låter skiljer sig väldigt från de andra fäktningssporterna, men också att ha ett blad som är så lätt. Det gör att vi kan röra oss på ett helt annat sätt och behöver inga skydd som hindrar våran rörelse. Så vi kan ha tekniker som kräver väldigt smidiga rörelser och hastighet och smidighet är en viktigare egenskap än styrka, vilket gör att det är lätt att komma igång med LudoSport och man behöver inte ha tidigare fysisk träning för att kunna vara duktig i sporten.

  • När upptäckte du sporten och vad var det som lockade dig?

Jag upptäckte LudoSport när jag 2016 följde med en vän till Stockholm för att kolla på det första SM i LudoSport. Han hade tidigare testat LudoSport när han bodde i Stockholm, men flyttat till Göteborg för att plugga. Nu ville han utbilda sig till instruktör för att kunna starta upp verksamheten i Göteborg. Efter att ha sett tävlingen så var jag helt såld. Det verkade så roligt och spännande med en ny sport som precis kommit igång och jag har alltid haft ett stort intresse för Star Wars och Sci-Fi i allmänhet. Senare under sommaren 2016 åkte vi båda till Italien och utbildade oss till instruktörer och tillsammans startade vi upp LudoSport skolan i Göteborg. Nu bedriver jag LudoSport skolor i Göteborg, Malmö, Helsingborg och Ystad.

  • Kan du berätta om ditt bästa minne med sporten?

Under de fyra år jag tillägnat åt LudoSport har jag haft många otroliga minnen. Jag har tre år i rad varit på VM och få se den högsta nivån utav ljussvärdsfäktning i världen. 2018 deltog jag själv och tävlade och hamnade på en delad 17’e plats. 2019 var jag domare på VM och fick vara en del i arbetslaget som ser till att den största ljussvärdstävlingen i världen flyter på så bra som möjligt. Och även om dessa är otroligt stora minnen så kan de inte toppa mina upplevelser på SIS, Scuola Internazionale Superiore, träningslägret som hålls i Italien varje sommar där man kan utbildas till LudoSport instruktör. Att samlas på en plats uppe i bergen i Italien med likasinnade under två veckors tid och dedikera sig åt en sport som alla älskar. Det är en otrolig känsla som knappt går att beskriva, utan man måste erfara den typen utav gemenskap och passion för att kunna förstå.

  • Är det vanligt att man relaterar Ludosport/ljussvärdsfäktning med Star Wars? Finns det några likheter?

Självklart tänker många direkt på Star Wars när de ser LudoSport, våra ljussvärd är ju självklart inspirerade ifrån en galax långt, långt borta. Men utöver ett inspirerat vapen så finner man inte många likheter egentligen. Våra ljussvärd kan inte skära igenom metall, vi har inte tillgång till den mystiska “kraften” för att kunna hoppa skyhögt eller knuffa runt och dra till oss föremål. Men många utav våra medlemmar har ett stort intresse för Star Wars förstås.

henrik ludosport
ludosport

Sign up for our Newsletter