Simon Stålenhag

konstnär & författare

Konstnären och författaren Simon Stålenhag har slagit hela världen med häpnad med sina retrofuturistiska konstböcker. När den amerikanska nättidningen The Verge i augusti 2013 publicerade Sålenhags landskapsmålningar delades bilderna över 50 000 gånger, något som beskrevs i Svenska Dagbladet som en ”svensk viral succé”.  Landskapsmålningarna som föreställer ”svenskt kulturlandskap från 80-90-tal befolkat med robotar och dinosaurier” gavs ut som konstbok med titeln Ur varselklotet av förlaget Fria Ligan i september 2014.

Utöver Ur varselklotet har även hans konstböcker Flodskörden (2016) och Passagen (2017) har rosats av kritiker i Sverige och internationellt för hur verken skildrar en välbekant och samtidigt främmande verklighet. Verken har gjort Stålenhag till en av världens mest eftertraktade visuella historieberättare. Den ansedda tidningen The Guardian korade Ur varselklotet – som blir amerikansk TV-serie av Amazon Prime 3 april 2020 – till en av tidernas bästa dystopier i sällskap med Franz Kafkas Processen och Andrew Niccols Gattaca. Filmrättigheterna för Passagen har sålts till Hollywood och konstboken Ur Varselklotet kommer att bli en amerikansk TV-serie på Amazon Prime den 3 april 2020. Här kan du se en trailer för TV-serien Tales From the Loop. 

Simon Stålenhags evokativa och filmlika bildspråk har väckt uppmärksamhet även i film- och datorspelsvärlden. Han har verkat som konceptillustratör och manusförfattare i ett flertal projekt. Stålenhag har medverkat i Searching for Sugarman (regisserad av Malik Bendjeloull) och i datorspel så som Ripple Dot Zero (2013).

Nu är Stålenhag aktuell med boken Urtidsbilder (2019) som för läsaren tillbaka till den tid då dinosaurier vandrade över jorden.

Träffa Simon Stålenhag på Comic Con!

Simon kommer till Comic Con Göteborg en dag, lördagen den 9 maj. Förutom att köpa hans fantastiska verk på plats kommer ni till exempel även kunna se Simon i en frågepanel på Scen 2 kl 13.30-14.15 lördag den 9 maj. Efter panelen kommer Simon att signera böcker i SF Bokhandeln-montern. 

Scroll to Top